Osallistuin viikonloppuna Vasemmistonaisten valtakunnalliseen kokoukseen, jossa hyväksyttiin poliittinen ohjelma tulevalle kolmivuotiskaudelle. Valtikkalaiset olivat tehneet mahtavaa työtä poliittisen ohjelman rakentamisen suhteen. Oma tavoitteeni oli saada poliittiseen ohjelmaan lisäys ihmisoikeuksien toteutumiseen myös liikunnassa ja urheilussa. Pidin aiheesta kaksi puheenvuoroa, toisen poliittisesta ohjelmasta käydyn keskustelun aikana ja toisen yleiskeskustelun aikana. Puheenvuoroissani avasin binäärisen urheilumaailman ongelmakohtia sekä yleisesti mutta myös henkilökohtaisten kokemuksieni kautta. Muutosesitykseni poliittiseen ohjelmaan meni läpi, ja uudessa poliittisessa ohjelmassa otetaan kantaa urheilun ihmisoikeuskysymyksiin!
Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu lähellekkään liikunnassa ja urheilussa. Sukupuolensa takia syrjintää kokevat erityisesti tytöt, naiset ja transihmiset, jotka toimivat urheilijana, valmentajana tai tuomarina. Transnaisten ja muunsukupuolisten osallisuus urheilussa on turvattava. Osa urheiluliitoista on jo tehnyt törkeitä linjauksia, jotka sulkevat muut kuin cis-naiset ulos naisten sarjoista ilman että korvaavia sarjoja on olemassakaan. Transnaisten ja muunsukupuolisten sulkeminen ulos naisten sarjoista on syrjivää ja uhkaa myös cis-naisten oikeuksia. Toivon, että tulevaisuudessa yksikään cis-mies ei pääsisi enää luennoimaan, kuinka transurheilijat uhkaavat naisten urheilua ja kuinka on juhlan paikka, kun transurheilija on saatu suljettua ulos kilpailuista. Toinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuuskysymys on kilpailusäännöt. Naisten sarjoissa urheileviin kohdistuu itsemääräämisoikeutta loukkaavia vaatimuksia sekä asu- ja varustesääntöjä. Osa säännöistä perustuu vanhentuneisiin ajatuksiin naisten kehosta tai sen suojelemisesta. Mielestäni on pöyristyttävää, kuinka edelleen urheilumaailmassa cis-miehet käyttävät naisten "suojelua" tekosyynä ihmisoikeuksia loukkaaviin sääntöihin ja käytänteisiin. Muiden kuin miessukupuolisten on hankala kiivetä urheiluorganisaatioissa johtaviin asemiin, joten sisältäpäin asioiden muuttaminen naisille ja ei-binäärisille on tällä hetkellä vaikeaa. Tarvitaankin poliittista painetta, jotta jokainen urheilujärjestö sitoutuu sekä omissa säännöissään että kilpailusäännöissään ja sarjoissaan noudattamaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakia ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Liikkumisen edistäminen läpi kunnan toimialojen on strateginen valinta ja investointi, joka maksaa itsensä takaisin terveempinä ja tyytyväisempinä kuntalaisina. Liikunnan hyvinvointia edistävät vaikutukset ovat yhtä kiistattomat kuin liikkumattomuuden aiheuttamat kustannukset. UKK-instituutin koordinoiman selvityksen mukaan liikkumattomasta aiheutuvat kustannukset ovat vuodessa vähintään 3 miljardia euroa. Tätä voi suhteuttaa esimerkiksi valtiovarainministeriön tarjoamaan tuoreimpaan kustannusarvioon kuntien järjestämästä terveydenhuollosta - 2,01 miljardia euroa.
Poikkeuksellisina aikoina liikunta jää herkimmin pois niiden elämästä, joille se ei alunperinkään ollut intohimo. Liikkujan identiteetin omaava keksii keinoja liikkua rajoituksista huolimatta. Kunnan tulee edistää liikkumista ja aktiivista elämäntapaa:
Meillä ei ole varaa antaa ihmisten terveyden heikentyä koronarajoitusten vuoksi. Kunnallisiin liikuntapalveluihin tulee ottaa käyttöön varausjärjestelmät, josta kuntalaiset voivat varata paikkoja palveluun, kuten esimerkiksi uimahalleihin. Sillä mahdollistetaan turvalliset käyttäjämäärät ja voidaan tarvittaessa altistumistilanteessa jäljittää palvelun käyttäjät. |
Archives |